ATP és ami mögötte van

A különféle mozaikszavak számos jelentést hordozhatnak magukban. Van, amikor nem is tulajdonítunk nekik különösebb jelentőséget, mégis érdekességekre bukkanhatunk.

Az ATP-ről bővebben erre a linkre kattintva tájékozódhat. Az atpszovegiras.hu weboldal csapata keresztneveinek kezdőbetűit összeolvasva kapjuk meg az ATP mozaikszót. Számukra és a legtöbb embernek, mindössze ennyi jelentése van az ATP-nek. Aki, azonban jártas a biológiában vagy a kémiában, az könnyen felfedezheti, hogy ennél jóval többről van szó. A csapat ismerősi körében is egy orvos fedezte fel a mozaikszót és hivatásából adódóan rögtön másra asszociált, mint a nevek kezdőbetűi. Ő úgy gondolta, hogy a csapat annyira képben van a természettudományokkal, hogy direkt ezt a mozaikszót választotta. Az ATP ugyanis nem más, a sejtek központi energiaforrása. A csapat korábban nem volt ezzel tisztában, azonban az orvos barátnak ígéretet tettek, hogy körbe járják, ezt az igencsak bonyolult témát.

Maga az ATP az adenozin – trifoszfát, melyet Karl Lohmann fedezett fel még 1929-ben. Ezek után Albert Lipmann rájött, hogy az ATP a fő energiaszállító a sejtekben, Alexander Todd pedig sikeresen előállította mesterségesen is, melynek eredménye 1957-ben Nobel – díjat hozott a skót professzornak. Maga az ATP, ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni, kémiai energiát szállít a sejten belül, ami az anyagcsere folyamatokban játszik szerepet. Az emberi szervezetben alapvetően 250 gramm található belőle, viszont jelentős izommunka esetén a felhasznált érték növekedhet. Sportolók esetében nagyobb a felhasználás mértéke. Az ATP-t megtermeljük, elégetjük és ezáltal működtetjük a testünket. Az ATP tehát komolyan hozzájárul mozgásunkhoz, testünk működéséhez.

Vélemény, hozzászólás?