Az esküvői meghívó szöveg alap elvárásai

Egy esküvői meghívó szövegének vannak alapvető jegyei, de emellett tükröznie kell az esküvő hangulatát is. Éppen ezért is olyan nehéz megírni az esküvői meghívó szövegét, hiszen egyszerre kell lennie nagyon informatívnak, átláthatónak és tömörnek, de stílusában illeszkednie kell az esküvő egyéb elemeinek stílusához is.

Gondoljunk csak bele, mennyire kiábrándító egy gyönyörűen kivitelezett például barokkos elemeket tartalmazó esküvői meghívót megkapva egy teljesen eltérő hangulatú, akár modern szöveget elolvasni benne…kiábrándító. De, ha még a helyszínre érve egy falusias stílusú díszítés fogad, akkor aztán teljesen összezavarodik a meghívott.

Főképp azért, mert a meghívó kicsit előrevetíti milyen ruhában jelenjen meg a násznép. Nyilvánvalóan egy díszes meghívó hasonló helyszínt is feltételez, ahová annak megfelelő „báli” ruhában érkezhetnek a vendégek….

Az esküvői meghívó szövegének informatív/ kötelező része

  • a vendégek megszólítása
  • a dátum, időpont és helyszín ismertetése
  • a vacsora vagy fogadás helyszíne (ha van)
  • visszajelzésre váró információk (pl. ételallergia)
  • dress code (ha van)
  • aláírás

A párok többsége választ valamilyen idézetet is a meghívóra, amely jól tükrözi azt az érzelemvilágot, amelyet a vendégeikkel is meg szeretnének osztani a nagy napon.

Hogyan tehető mégis személyesebbé és stílusosabbá egy esküvői meghívó szöveg?

A legnagyobb terünk a melléknevek finom használatában van. Ha maradunk a fenti barokk stílusú esküvői meghívó szövegnél, akkor már a megszólításnál használhatjuk például a mélyen tisztelt kifejezést. De a dátum megadásánál használhatunk régies stílust, mint a …havának …napján. Vagy éppen az eseményre utalva a fenséges, míg a helyszínt a pompás jelzőkkel ellátva adhatjuk meg a barokkos hangulatot. Természetesen ilyen esetekben illik az idézetnek is abból a korból származnia, hiszen stílusban az fog illeszkedni.