Égett szag fékezés esetén

Az autótulajdonosok többsége csak akkor veszi észre, hogy valami nincs rendben a gépjárművel, ha annak szó szerint szaga van. Nagyon gyakori, hogy az autótulajdonos égett szagot érez fékezés esetén. Ezt érdemes a szervizben is megemlíteni.

Ha égett szagot érez fékezés esetén, akkor annak okáról itt érhet el több információt! Ha égett szagot érez fékezés során, akkor annak oka a legtöbb esetben a féknyereg vagy pedig a fékbetét. Az sem kizárt, hogy ez az égett szag, úgy mondd normális, abban az esetben, ha sokáig erősen nyomja a fékpedált, mivel ilyenkor az átlagosnál jobban felmelegszik a fékbetét és akár füstölhet is a súrlódás következtében. Egy szóval érdemes ügyelni a fékhasználatra, mivel az agresszív fékhasználat csökkenti annak élettartamát. Olykor még a gyakorlott sofőrökkel is megesik, hogy behúzott kézifékkel közlekednek, aminek következtében szintén elképzelhető, hogy égett szagot fog érezni. Szintén gyakori, hogy beragad a féknyereg és mivel folyamatosan a tárcsához dörzsölődik, ezért kellemetlen szagok érezhetők vezetés közben.

A féknyereg kapcsán tudni érdemes, hogy a tárcsafék egyik legnélkülözhetetlenebb alkatrésze. A legfőbb funkciója, hogy a fékbetéteket leszorítja és stabilan rögzíti, így azok megfelelőképp tudnak mozogni fékezés során. A működésük során a féknyergek állandó nedvesedésnek és koszolódásnak vannak kitéve. A szennyeződések miatt a vezetőcsapok, illetve dugattyúk nem tudnak szabadon helyezkedni. A nedvesség pedig rozsdásodást idéz elő, ami miatt beragad a fék. Szintén a féknyereg ragadását idézi elő az, ha a fékfolyadékot nem cserélik időben. Ha így történik akkor higroszkóposodig, így megnövekszik benne a víztartalom, aminek következtében a dugattyú és a csap rozsdásodni kezd.

Vélemény, hozzászólás?