Levegőszűrő haszna és cseréje

Minden időszakos szerviz alkalmával sort kellene keríteni a levegőszűrő cseréjére. A gyártók jelentős része tíz-tizenötezer kilométerenként javasolja a cserét, viszont az autó szervizkönyvében pontos információkat talál ennek kapcsán. A levegőszűrő cseréjét nem szabad halogatni, különösen nyáron, amikor a meleg, száraz időben magasabb a szálló por koncentráció.

Levegőszűrő cseréjére minden időszakos szerviz alkalmával sort kell keríteni. Ha gyakran jár poros földúton vagy olyan gépjármű mögött, ami nagy porfelhőt kavar, akkor előbb elérkezhet a csere ideje. A levegőszűrő első pillantásra pontosan olyan, mint egy papírharmonika. Ugyanakkor lehet szögletes vagy kerek, általában egy zárt, erre kiképzett házban található. A levegőszűrőn van egy légbeáramló nyílás is és patentzárral csukódik. A ház úgy van kiképezve, hogy olyannyira elférjen benne a levegőszűrő, hogy szűretlen vagy kóborlevegő sehol se tudjon át jutni rajta. A Ladások tisztában vannak vele, hogy a szívócsőrrel a szűrőházat el is lehet forgatni, aminek köszönhetően nyáron a sárvédő közeléből hűvös, szűrt levegő juthat a motorba, míg téli üzemmódban a motor felől meleg levegő árad. A nagy méretű, amerikai autókban különösen látványos levegőszűrő található.

A levegőszűrő cseréje nem mondható nagy ördöngösségnek, így akár otthoni körülmények közt is kivitelezhető. Viszont nagyon fontos, hogy körültekintő legyen és alaposan utánajárjon, hogyan kell kivitelezni a cserét. Volt már precedens rá, hogy az önjelölt szaki egy porszívóval igyekezett eltüntetni a levegőszűrőre lerakódott porréteget, amivel gyakorlatilag nagyobb kárt okozott, mint amennyi hasznot. Ha levegőszűrőt szeretne vásárolni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!

Vélemény, hozzászólás?