Mi a teendő, ha szivárgást észlel?

Ha tudja, mit kell tenni vészhelyzetben, életeket menthet meg. Függetlenül attól, hogy otthon van, vagy az utcákat járja, van néhány alapvető tennivaló, ha gázszivárgást gyanít. Ha úgy gondolja, hogy gázszivárgása van vagy furcsa szagot érez, hagyja el a házat, és azonnal hívjon egy szerelőt.

Klikkeljen ide és olvasson tovább hogy megtudja mit kell tennie szivárgás ellen. A kis gázszivárgásnak nem lehet szaga vagy egyéb fizikai jelei. Ha a házban gázszivárgás van, az emberek észrevehetik a következőket: kén vagy romlott tojás szaga, sípoló hang egy gázvezeték közelében, egy fehér felhő vagy porfelhő a gázvezeték közelében, buborékok a vízben, sérült gázcső, elhalt szobanövények. A gázszámlák a normálnál is magasabbak lehetnek, mivel a gáz kiszivárog a gázvezetékekből vagy készülékekből a házba. A gázszivárgás ellen a legjobb módszer az, hogy megakadályozzuk annak előfordulását. Az első védelmi vonal a háztartási készülékeket jelenti. Mindig ellenőrizze, hogy a készülékeket akkreditált gázbiztonsági regisztrációs mérnök telepítette-e, és ellenőrizze rendszeresen, hogy nem kopottak-e az alkatrészek.

Hasonlóképpen, ha ezek karbantartást igényelnek, ellenőrizze, hogy a mérnököt regisztrálták-e. A szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében telepítsen hallható szén-monoxid-riasztót otthonába. Ezek meglehetősen olcsók és általában a barkácsáruházakban kaphatók, és hasonlóak a füstjelzőkhöz. Ügyeljen arra, hogy nyílt helyre, például folyosóra telepítsék, és évente cserélje ki az elemeket. A legrosszabb események elkerülése érdekében azonnal cselekednie kell, ha otthonában gázszag van. Az első lépés a gázellátás kikapcsolása a gázmérőn. A gázáramot szabályozó szelepet derékszögben kell csatlakoztatni a csőhöz, de néha nehéz lehet megtalálni és/vagy elérni. Ezért mindig ismerkedjen meg azzal, hogy kikapcsolható-e a gázellátás – különösen akkor, ha új ingatlanban él, vagy nemrégiben változtatott az elrendezésben.

Vélemény, hozzászólás?