Mit érdemes szem előtt tartani konvektor vásárlás előtt?

Ha nem vagyunk otthon a témában, akkor komoly kihívást jelenthet a megfelelő konvektort megtalálni. Előre vetítjük, hogy két különböző típust különböztetünk meg, kéményes és zárt égésű konvektorokat.

Még több információ a konvektor vásárlásról az itt lévő linken. Alapvetően a zárt égésű konvektorok sokkal jobb alternatívának bizonyulnak, mint a kéményes változatok, mivel ennél a fajtánál be van építve egy érzékelő, aminek feladata, hogy megakadályozza, hogy az égéstermék visszaáramoljon, mert akkor leállítja a készüléket. Ez az érzékelő régebbi készülékekbe is beépíthető. A gázkonvektorok a legtöbb esetben vasból készülnek és ehhez lemezt hasznosítanak. Az öntött vas konvektorok hőcserélőjéről elmondhatjuk, hogy hőtáguláskor jóval halkabbak, mint korábban. Azt is érdemes megemlíteni, hogy az újabb modellű lemez konvektorok sem pattognak úgy, mint régen. Az öntöttvasból készült konvektorok valamivel drágábbak, viszont hosszabb élettartamúak is, így tekinthetünk úgy rá, mint egy hosszú távú befektetésre. A gázkonvektorok különféle méretekben kaphatók, így figyelembe kell venni, hogy mekkora helyiséget szeretnénk felfűteni velük.

A szakértők javaslatai alapján, ideális esetben 20 köbméterhez 1 kw teljesítményre van szükség. Abban az esetben, ha már rendelkezünk gázkonvektorral, viszont cserélni szeretnénk, célszerű olyan készüléket választani, ami megegyezik az előzővel. Ha nem így teszünk, akkor elképzelhető, hogy számos probléma adódik és füstgázelvezető szett beszerzésére is szükség lesz. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az új építésű lakások esetén a parapet már nem már nem engedélyezik, vagyis a zárt égésű konvektorok beépítését, mivel azok alkalmazása nagy rombolással járna együtt.

Vélemény, hozzászólás?