Pszichiátria a lélek egészségéért

A pszichiátriai az orvostudomány egy olyan ága, mely a lelki betegségekkel foglalkozik. A pszichiáter az ember lelki és szervi működése közti összefüggést vizsgálja. A terápiás kezelésen túl, akár gyógyszeres kezelést is javasolhat.

Pszichiátria visszás hangzással rendelkezik, ugyanakkor a pszichiátriára menni és segítséget kérni egyáltalán nem szégyen, ráadásul sok esetben életet is menthet. Gyakran olyan általános tünetektől szenved a beteg, melyek nehezen megfoghatók, nehéz felállítani a diagnózist. Gyakran a tünetek hátterében pszichés problémák is megbújnak. Ezt azonban sokan tagadják vagy elbagatellizáljak. Manapság egyre gyakoribb a depresszió és a szorongás. Egyre fiatalabb korban diagnosztizálják ezeket a kórképeket. Sok esetben a krónikus betegségek velejárói a pszichés tünetek, melyek a testi tüneteket tovább súlyosbítják. A skizofrénia szintén pszichiáter segítsége által kezelt betegség. Mindenképp szakember segítségét kell kérni, ugyanis nem csak a beteg életminősége romlik le a betegség hatására nagy mértékben, hanem a környezetnek is nagyon nehéz.

A pánikbetegségről már nagyon sokan hallottak, azonban ennek ellenére a többség nehezen érti meg a betegséget és magukat a betegeket. A pánikbetegség hirtelen rohamokban lép fel, akár havonta több alkalommal is. A beteg nem csak a roham során szorong, pánikol, hanem akkor is, amikor nincs rohama, attól tartva, hogy mikor jön az újabb roham. Bármilyen fentebb említett kórkép esetén fontos, hogy a beteg mielőbb szakorvoshoz forduljon. Természetesen a támogató közeg is nagyon fontos, továbbá az is, hogy a betegnek ne kelljen közeli hozzátartozói előtt szégyelni betegségét. Ha pszichiáter segítségére lenne szüksége, vagy tájékozódni szeretne a témában, akkor látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?