Szoktassuk szobatisztaságra kutyánkat már az első napokban

Egy kiskutyának, ahogy egy kisgyereknek is sok figyelemre van szüksége és vannak olyan dolgok, amelyeket kötelezően meg kell tanítani neki, ahhoz hogy kiegyensúlyozottak legyenek a közös mindennapok. Legyünk felelősségteljes gazdik és töltsünk minél több kedvencünkkel.

A szobatisztaság kutyáknál nagyon fontos szempont. Amikor haza viszünk egy kiskutyát, tudnunk kell, hogy sok mindenre meg kell őt szoktatni és tanítani. A lehető leghamarabb meg kell arra tanítani egy kiskutyát, hogy ne a házban végezze el a dolgát, hanem kint a szabadban. Amikor még kölyök a kutyus, akkor nagyon sok időt kell vele töltenünk és rengeteg figyelmet kell szentelnünk rá. Ez segít abban, hogy megbízzon bennünk és megtanuljon hallgatni ránk. A neveléshez szükséges, hogy jutalomfalatokkal ajándékozzuk meg akkor, ha valamit jól csinál és erélyesen szóljunk rá, ha valami olyan dolgot tesz, amit nem szabadna.

Ne feledjük, hogy türelmesnek és elszántnak kell lennünk, hogy elérjük célunkat. Következetesnek kell lennünk, ki kell alakítanunk egy rendszert, hogy a nap melyik időszakaiban, óráiban visszük ki a szabadba ahol nyugodtan elvégezheti a dolgát. Ahogy már a fentiekben is említettem lényeges a megjutalmazás hiszen ez egy olyan egyértelmű visszajelzés a kutya számára, amelyet könnyen megjegyez. Egy kölyök kutya esetében nagy segítséget jelenthet az is ha pórázon visszük sétálni és miután elvégezte a dolgát elengedjük, hogy szabadon játszhasson és zavartalanul élvezhesse a szabadban eltöltött órákat.

Hogyha úgy érzi, hogy még nem elég felkészült a kutyatartáshoz, akkor látogasson el a www.nemharapok.hu weboldalra, ahol rengeteg különböző témájú cikket olvashat arról amit egy gazdinak tudnia kell. Jó ha azelőtt felkészül kutyatémában mielőtt a kiskedvenc megérkezik otthonába.

Vélemény, hozzászólás?