Tűzbiztos tüzelős fűtéssel kapcsolatos praktikák

Annak ellenére, hogy manapság már egyre többen vannak, akik gázzal, villannyal és más eljárásokkal oldják meg a fűtést, azonban még mindig sokan vannak, akik fával, vagy szénnel tüzelnek kályhákban vagy kazánokban.

Hogyan legyen tűzbiztos a tüzelős fűtés a cudarul hideg hónapokban? A tüzelős fűtésnek is megvannak a maga veszélyei és természetesen az egyik legnagyobb veszély, hogy tűz alakul ki a tüzelő alkalmatosságon kívül. Vannak azonban olyan praktikák és óvintézkedések, amelyeket mindenki megtehet annak érdekében, hogy ne történhessen baj, vagy legalábbis nagyon minimális legyen az esély arra, hogy tűz alakuljon ki. Az egyik legfontosabb teendő a kályha vagy a kazán körüli terület tisztántartása. Figyelni kell arra, hogy soha ne legyen a kályha vagy a kazán körül olyan anyag, ami esetleg könnyen meggyúl. A tüzelőanyagokat, a papírt, a fát, a karton minél messzebb helyezzük el, mivel egy kipattanó parázsszem vagy szikra is másodpercek alatt tüzet okozhat a házban. Talán sokan nem is gondolnák, de a por és a pókháló is nagyon könnyen be tud gyulladni és tüzet tud okozni, ezért rendszeresen söprögessünk és szedjük le a pókhálókat a kályha vagy kazán körül, hogy egyáltalán ne maradjon olyan anyag, ami gyúlékony. Ezek a folyamatok nem vesznek igénybe sok időt, és sokkal nyugodtabbak vagyunk, ha tudjuk, hogy nincs olyan anyag a kályha vagy kazán körül, ami esetleg begyúlhatna.

Lényeges szempont az is, hogy magát a kályhát vagy kazánt és a kéményeket is tisztán kell tartani. A lerakódott korom és kátrány is be tud gyulladni, ezért nem árt, ha hetente vagy kéthetente megtakarítjuk, kipucoljuk. Hogyha a fent felsorolt praktikákat és óvintézkedéseket betartjuk, akkor elkerülhetjük a tűz kialakulását a fűtési időszakokban. Ha fűtéssel kapcsolatos kérdésekben szakember véleményére van szüksége akkor hívja a +36 20 366 80 67-es telefonszámot vagy írjon emailt az info@futes-gazszereles.hu email címre.

Vélemény, hozzászólás?