A laboratóriumi vizsgálatok fajtái

A laboratóriumi vizsgálatok olyan orvostechnikai eszközök, amelyeket az emberi testből vett vér, vizelet vagy más szövetek, anyagok mintáin való felhasználásra szántak a betegség vagy más állapot diagnosztizálására.

 

A laboratóriumi vizsgálatok fajtái típusuk szerint eltérőek, ugyanakkor nagyon hasznosak lehetnek a diagnosztika során. A következők érdekében végez laboratóriumi vizsgálatokat egy orvos: hogy a tünetek megjelenése előtt azonosítsa az egészségi állapot változásait, a diagnózis vagy segítség a betegség vagy állapot diagnosztizálásában, hogy megtervezze egy betegség vagy állapot kezelését, hogy értékelje a kezelésre adott reakcióját, vagy hogy figyelemmel kísérje a betegség lefolyását az idő függvényében. Miután az orvos begyűjt egy mintát, azt laboratóriumba küldik. A laboratóriumok teszteket végeznek a mintán annak megállapítására, hogy tartalmaz-e különféle anyagokat, és milyen mennyiségben. A teszttől függően az anyag jelenléte, hiánya vagy mennyisége azt jelentheti, hogy van egy adott egészségi állapota, vagy azt is jelentheti, hogy nincs meg az adott egészségi állapot. A laboratóriumok néha összehasonlítják az eredményeket a korábbi tesztekkel kapott eredményekkel, hogy megnézzék, változott-e a páciens állapota.

Egyes laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy az eredmények a normál tartományba esnek-e vagy sem. Más típusok azt mutatják, hogy jelen van-e egy adott anyag vagy nincs a mintában, például egy gén mutációja vagy egy fertőző organizmus, amely jelzi, hogy betegsége, fertőzése van-e, vagy nem reagál a terápiára. Egyes laboratóriumi vizsgálatok pontos, megbízható mutatók a speciális egészségügyi problémákról, mások általánosabb információkat nyújtanak, amelyek az orvosoknak nyomokat mutatnak az esetleges egészségügyi problémáira vonatkozóan. A laboratóriumi vizsgálatokból származó információk segíthetnek az orvosoknak eldönteni, hogy szükség van-e más vizsgálatokra vagy eljárásokra a diagnózis felállításához vagy a korábbi kezelési terv kidolgozásához vagy felülvizsgálatához.

Vélemény, hozzászólás?