Meddőség

A meddőség lelki okai

Amikor egy pár már hosszú ideje kitartóan próbálkozik sikertelenül és mégis elkerüli őket a gyermekáldás, akkor érdemes elvégezni pár vizsgálatot, melyek segítenek kideríteni, hogy van-e bármilyen szervi, fizikai akadálya a teherbeesésnek. Ha a vizsgálatok azt mutatják, hogy a fizikailag semmi akadálya a teherbe esésnek akkor el kell gondolkodni azon, hogy valószínűleg valamilyen lelki tényező miatt nem sikerül a hosszú ideje tartó babaprojekt.

Annak, hogy nem sikerül teherbe esni, elképzelhető, hogy a szülői szereptől való félelem az oka. Ez lehet tudatos vagy tudatalatti. A pár egyik vagy mindkét tagja szoronghat annak gondolatától, hogy esetleg beteg gyerekük születik, a nő esetében megváltozik a test, a szülés során komplikációk lépnek fel és még hosszan lehetne sorolni a listát, mennyi minden okozhat szorongást. Ha a pár leginkább a család nyomására, a társadalmi elvárások miatt akar úgy mondd a következő szintre lépni, akkor szintén előfordulhat, hogy nem jön össze a baba. Szintén nem segíti elő a fogantatást, ha a pár úgy érzi egzisztenciálisan vagy egyéb téren még nem állnak készen, esetleg a nőnek rejtett karrier vágyai vannak. Nők esetében a saját édesanyjukhoz való hozzáállás is befolyásolhatja a teherbe esést. Például egy bántalmazó anya esetében elképzelhető, hogy a lánya nehezen esik teherbe, mert fél, hogy ő is olyan szülő lesz, mint a saját anyja. Ez a félelem pedig kihat a teherbeesésre is.

A korábbi veszteség élmények, például korábbi vetélés vagy abortusz is komoly kihatással vannak a későbbi teherbeesésre. Különösen akkor, ha ezek a veszteségek nem lettek feldolgozva. Meg kell gyászolni a veszteséget, el kell búcsúzni a halott magzattól, csak így lehet tovább lépni. Az elfeledett traumák, például szexuális zaklatás vagy bántalmazás is lehet az oka annak, hogy nem sikerül teherbe esni. Nem kellemes téma, de olykor pont azért nem jön össze a baba, mert a nő tudatalatt nem érzi azt, hogy a megfelelő férfival van. Sajnos van, hogy a biológiai óra ketyeg, a nő mindenáron gyereket akar és az első lehetséges partnerrel igyekszik gyermeket vállalni, még abban az esetben is, ha a partner nem teszi őt boldoggá. Amiatt is bizonytalan lehet a nő, ha a férfi nem nyújt kellő biztonságérzetet, akár egzisztenciálisan, akár lelkileg. Érdemes megvizsgálni a lehetséges lelki okokat és először ezeket kezelni, hogy sikeres lehessen a babaprojekt.