Várandósság

Túlzott hízás a várandósság során – Így tegyél ellene!

Gyakran hallani kismamáktól és a köztudatban is gyakran emlegetik, hogy kettő helyett kell enni, esetleg a baba hamburgert kíván, ezért eszi ezt a kismama. Ez azonban badarság, a várandósságnak nem kell, sőt nem is szabad az ész nélküli hízásról szólnia, főleg nem úgy, hogy az a babára van fogva. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb kismama nem tudja, hogy várandósság esetén mennyi az ideális súlygyarapodás.

Az ideális súlygyarapodás attól is függ, hogy a kismama milyen súllyal rendelkezik a fogantatáskor. A baba súlya 3-3,5 kg, a méhizomzat 1 kg, a méhlepény fél kg, a magzatvíz másfél kg, illetve a várandósság során az érpályában keringő vér mennyisége is másfél kilogrammal nő. Összességében egy normál testsúlyú kismama esetében a hízás ideális esetben nem haladja meg a tíz kilogrammot. Erősen túlsúlyos kismamák esetében egészséges életmód mellett elkerülhető a plusz súlygyarapodás. Ugyanakkor minél nagyobb a túlsúly, annál nagyobb esélye van a különféle szövődményekre. Az ideális testsúlygyarapodás elsősorban a testtömegindex alapján számolható ki. Ha babát tervez és jelentősebb súlyfelesleggel rendelkezik, akkor érdemes lehet leadni egy keveset a babaprojekt előtt, így számos egészségügyi kockázat veszélye is csökkenthető. A már említett kettő helyett evés jobb elfelejteni. A második trimeszterben mindössze 350, míg a harmadik trimeszterben 450 plusz kalória bevitelre van szükség, tehát szó nincs két ember helyetti evésről. A plusz táplálékot célszerű tápanyagban gazdag élelmiszerekből bevinni, nem pedig gyorskajából vagy édességből.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy az édesség, esetleg a sós ropogtatnivalók tiltólistásak, azonban fontos a mérték. Gyakori tévhit, hogy a várandósság során tilos az edzés, ez azonban egyáltalán nem igaz. Testmozgás alatt nem a veszélyes, megerőltető sportokat értjük, hanem a sétát, a tornát vagy jógát. A mozgás a szülés folyamatát is megkönnyíti. Veszélyeztetett terhesség és egyéb rizikófaktorok esetén kell beszüntetni a sportot, esetleg visszavenni az intenzitásból, mértékből. A védőnő havi szinten méri a súlyt, célszeri megfogadni a tanácsait, akár a túlzott gyarapodásra vagy a túl lassú hízásra vonatkozóan. A szülést követően pedig célszerű anyatejjel táplálni az újszülöttet, mivel a szoptatás akár napi ötszáz kalóriát is eléget, így könnyebben visszanyeri alakját!