Az Ön gépjárművében van kettőstömegű lendkerék?

Az autógyárak azért fejlesztették ki a kéttömegű lendkereket, hogy legyen valamilyen alkatrész, mely a motorrángást nem engedi átvinni a kuplungon keresztül a hajtásláncra. Röviden a kettőskerekű lendkerék az autó megfelelő, vibrációmentes haladásáért felelős.

Kettőstömegű lendkerék ma már a legtöbb modern, dízeles gépjárműben megtalálható. Ennek oka, hogy ezek a gépjárművek kevésbé finoman haladnak, illetve több vibrációval kell számolni az autó járásakor, mivel jellemzően nagyobb nyomatékkal rendelkeznek a dízelmotorok, mint például a benzines gépjárművek. Természetesen a benzines autók nagy része is rendelkezik ma már kettőstömegű lendkerékkel. Ha a kettőstömegű lendkerék meghibásodik, akkor azt kezdetben nagyon nehéz felismerni, hiszen nem is igazán vannak konkrét jelei. Eleinte megállás közben halk kopogás jelzi, hogy baj van, vezetés közben pedig a megszokottnál jobban rezeg a gépjármű. Abban az esetben, ha meghibásodik az alkatrész, akkor komoly kiadásra kell számítani, hiszen cseréje nem olcsó művelet, még akkor sem, ha utángyártott alkatrészt választ.

Ha nem szeretne sokat kiadni a cserére, akkor két lehetőség jöhet szóba. Egyrészt a meghibásodott alkatrész lecserélhetőegy hagyományos, vagyis egytömegű lendkerékre, viszont így több lesz a gépjármű rázkódása, illetve egy későbbi kuplungjavítás alkalmával fennáll a veszélye, hogy nem talál megfelelő szettet, melynek következtében mindent kellene egyszerre lecserélni. A másik opció az alkatrész felújítása. Ez szintén komoly munka, viszont sokkal olcsóbb, mintha egy komplett alkatrészcserét kellene végrehajtani. Ha új alkatrészre van szüksége vagy szeretne bővebb információkat megtudni a kettőstömegű lendkerékről, akkor látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!

Vélemény, hozzászólás?