Ezek a hajhullás okai nőknél!

A nők hajhullása azt jelenti, hogy egy nő váratlanul súlyos hajhullást tapasztal. Általában az embereknek 50-100 haja hullik ki naponta. A hajhullás a természetes egyensúly része – egyes hajszálak kihullanak, míg mások nőnek. Ha az egyensúly megszakad – amikor a haj kihull és kevesebb haj nő – hajhullás következik be. A hajhullás orvosi kifejezése az „alopecia”.

Hajhullás okai nőknél elolvasható a nogyogyasz.hu weboldalon ezért nézzen be hozzánk hogy minden részletet megtudhassa ennek a kórnak. A haj szinte az összes bőrfelületén nő – a tenyerén, a talpon, az ajkán és a szemhéjon viszont nem. A könnyű, finom, rövid hajat vellus hajnak nevezik. A terminális/androgén haj vastagabb, sötétebb és hosszabb. Melyek a haj növekedésének ciklusai? A haj három cikluson megy keresztül: Az anagén szakasz (növekedési szakasz) két évtől nyolc évig tarthat. Ez a szakasz általában a fején lévő haj körülbelül 85-90% -ára vonatkozik. A katagén fázis (átmeneti fázis) az az idő, amikor a szőrtüszők zsugorodnak, és körülbelül két-három hétig tart. A telogén fázis (nyugalmi fázis) körülbelül két-négy hónapot vesz igénybe. Ennek a fázisnak a végén a haj kihull. A rövidebb szőrszálaknak, például a szempilláknak, a kar- és lábszőrnek, valamint a szemöldöknek rövid anagén fázisa van – kb. A fejbőrén levő haja akár hat évig vagy még tovább is tarthat.

Melyek a hajhullás típusai? Három van: anagen effluvium, telogen effluvium és FPHL. Anagen effluvium: Ezt olyan gyógyszerek okozzák, amelyek megmérgezik a növekvő szőrtüszőt (például a kemoterápia). Telogen effluvium: Ezt az okozza, ha megnövekedett számú szőrtüsző éri el a telogén fázist, amely a haj kihullásának szakasza. Androgenetikus alopecia/női foltos alopecia/női foltos hajhullás (FPHL)/kopaszság: Ez a típus a leggyakoribb. A haj elvékonyodik a feje tetején és az oldalán. Amennyiben többet tudna meg keresse fel a nogyogyasz.hu weboldalt.

Vélemény, hozzászólás?