Ezek a legfőbb komposztáló típusok

Napjainkban egyre nagyobb szerepe van a környezettudatos életmódnak, ennek pedig egyik legfőbb eszköze, az általunk termelt hulladék mennyiségének csökkentése. Ezt megtehetjük úgy is, hogy odafigyelünk arra, mit és mennyit vásárolunk, ám emellett nem szabad megfeledkezni az újrahasznosítás kérdéséről sem.

Főképp, mert egy komposztáló alkalmazásával ezt játszi könnyedséggel megtehetjük. Az eszköz használatának különösképp nagy jelentősége van olyankor, amikor háztáji növénytermesztést is folytatunk, hiszen az így előállított tápanyaggal ingyen feljavíthatjuk a termőtalajunkat. Ahhoz azonban, hogy gyorsan sikereket érhessünk el és a kudarc ne szegje kedvünket, feltétlenül szükséges körültekintő módon eljárnunk a komposztáló kiválasztásánál. Vizsgálnunk kell, mekkora méretű tárolókapacitás az ideális számunkra és meg kell néznünk, milyen felépítésű komposztáló a legoptimálisabb igényeinkhez. Szerencsére ez nem egy túlságosan komplex folyamat, hiszen csak néhány kritériumra kell kiemelt figyelmet fordítanunk.

Elsőként azt gondoljuk át, mekkora mennyiségű hasznosítható hulladékot termelünk éves szinten. Tanácsos ugyanis ehhez igazítani a komposztáló méretét is, hiszen ha nem tudjuk azt kellőképp megtölteni, akkor nem zajlanak le azok a folyamatok, amelyek szükségesek. Legalább ilyen fontos azonban az is, miből készül a szerkezet. Két megoldás közül választhatunk, nevezetesen vagy egy készen kapható változat mellett tesszük le a voksunkat, vagy építünk magunknak egyet. Előbbi sokkal kényelmesebb, míg utóbbi esetében olyan anyagokat is használhatunk, amelyek környezetbarátabbak, mint a műanyag. Komposztáló kialakításához használhatunk dróthálót, téglát, illetve fát is, ezek különböző előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek. Amennyiben nagyobb távlatokban gondolkodunk, akkor a zsalukő is remek alternatívát jelent, még a magasabb bekerülési költsége ellenére is.