Ezekre a tényezőkre figyeljünk, mielőtt megtörténne a duzzadószalag kiválasztása

Noha időnként a szükségesnél kevesebb hangsúlyt fektetünk erre a kérdésre, a különböző építőipari kiegészítőkre is igaz az a megállapítás, miszerint szerepüket csak akkor képesek maradéktalanul ellátni, ha az igényeknek legmegfelelőbb típus mellett tesszük le a voksunkat.

Nincs ez másként természetesen a duzzadószalag esetében sem. Amikor a kivitelezésnek az a szakasza történik, ahol a különféle kialakítású és méretű betonelemek összeillesztése történik, akkor szem előtt kell tartanunk a víz okozta károk kérdését is. Tudniillik ha a nedvesség utat tör magának a munkahézagok között, akkor bejut a beton belsejébe, ez pedig visszafordíthatatlan károkhoz vezet egy idő után. Ne felejtsük el azt sem, hogy ezeknek az elemeknek a javítása hatalmas felfordulás árán oldható meg csupán, talajszint alatti darabok esetében pedig megeshet, hogy még úgy sem. Ezeket a kellemetlenségeket duzzadószalag alkalmazásával elkerülhetjük. Mielőtt azonban kiválasztanánk a számunkra legoptimálisabb típust, jó néhány tényezőt alaposan mérlegelnünk kell.

Elsőként azt vizsgáljuk, milyen körülmények közt kell majd helytállnia a szigetelőnek. Ugyan a duzzadószalag nem teljesen új találmány, igazán elterjedni az elmúlt években kezdett és ennek köszönhetően jelennek meg különböző módozatai. Ahhoz, hogy kifogástalan eredményt érhessünk el használatával, kalkulálnunk kell a várható víz mennyiségével, azaz nem mindegy milyen talajterületen történik az építkezés, ahogy a helyi időjárás is befolyásoló tényezőnek tekinthető. Természetesen nem mindegy az sem, a duzzadószalag várhatóan érintkezni fog-e különböző vegyi anyagokkal, netán ki lesz téve folyamatos UV-sugárzásnak. Amennyiben igen, úgy feltétlenül olyan kialakítású duzzadószalag mellett kell letenni a voksunkat, aminél ez nem jelent gondot, hosszú távon sem.