Fül

Ezért ne dugj soha semmit a füledbe!

Sokan vallják, hogy a fogfájás mellett a fülfájás az egyik legelviselhetetlenebb, azok közül, amit megtapasztalhatunk és kétségtelen, hogy amikor a hallószervünkben gyulladás lép fel, akkor az olyan kínokat tud okozni, hogy bármit megtennénk azért, hogy csillapítsuk a szenvedésünket.

Ilyenkor aztán nem is tétovázunk, egyetlen felesleges pillanatig sem halogatjuk, hogy elmenjünk orvoshoz, hisz nem hogy aludni, de létezni is szinte lehetetlen, akkora a fájdalom. Ám a fül egy igen érdekes szerv, hisz nem csak azzal tudja az őrületbe kergetni a gazdáját, ha fáj, hanem azzal is, hogy ha megállás nélkül viszket. Akiket nem érint ez a probléma, vagy sosem tapasztalták meg életük során, hogy milyen egy szűnni nem akaró fülviszketés, azok bizonyára lemondóan legyintenek. Ám az az igazság, hogy ez egy roppant idegesítő jelenség, ráadásul egy idő után nem ritkán párosul némi fájdalommal, bár inkább nevezhető ez az érzés kellemetlen nyomásnak. Ennek a problémának ráadásul számtalan oka lehet, az emberek nagy része azonban többnyire ugyanazzal a módszerrel próbálja meg kezelni. Valamilyen tárgyat dug a fülébe, hogy megszabaduljon a viszketéstől, illetve a – vélt, vagy valós – eltömődéstől.

Legtöbbször a drogériákban kapható fültisztító pálcika kerül elő ilyen esetekben, hisz évtizedek óta berögzült szokás, hogy ezzel távolítjuk el a fülzsírt. Ez a szokás pedig annak ellenére tartja magát, hogy már emberemlékezet óta figyelmeztetnek rá a szakemberek – ráadásul szakadatlanul -, hogy soha, semmit ne dugjunk a hallójáratunkba, mert a legpozitívabb végkimenetele az lehet a ténykedésünknek, hogy nem okozunk vele nagy bajt. A viszketést ugyanis a fülzsír felhalmozódása mellett okozhatja annak hiánya is, de akár fertőzés, allergia, vagy ekcéma is állhat a háttérben. Ráadásul a fültisztító pálcika alapvetően nem is erre a célra lett kitalálva, hanem arra, hogy a fül külső részét alaposabban meg tudjuk tisztítani. Ha ugyanis bármit a hallójáratunkba dugunk – legyen az a pálcika, vagy fülgyertya, esetleg valami ezeknél is veszélyesebb, mondjuk egy gyufaszál – akkor minden esetben azt kockáztatjuk, hogy megsértjük a szöveteket, vagy ami még nagyobb baj, magát a dobhártyát. Ezért aztán kiemelten fontos hangsúlyozni, hogy soha, semmilyen körülmények között sem szabad bármivel is belepiszkálni a fülünkbe. Ha problémát észlelünk – főképp, ha az tartósan fennáll -, akkor forduljunk szakemberhez, aki elvégzi a megfelelő kezelést és megszabadít minket a kínzó fülviszketéstől.