Mi is a szerelem?

Az ember rengeteg érzelmet érez, sok élményt él át élete során, amik mind hatással vannak rá. Természetesen ezek az élmények, érzések lehetnek pozitívak és negatívak egyaránt. Sokszor találkozhattunk már azzal a mondással, hogy “egyszer fent, egyszer lent”. Az élet bizony tartogat meglepetéseket és nem minden alakul úgy mindig, ahogyan azt mi elképzeltük és ahogyan azt szeretnénk.

A szerelem az egyik legerősebb érzés, amit az ember érezhet. Úgy is meghatározható, hogy egy olyan mély és erős érzés, amely által jobban kötődünk egy másik félhez mintha csupán csak szeretet éreznénk iránta. Természetesen a szerelem fogalmát minden kultúrában másképp határozzák meg, de egy dolog mindenhol hasonló, mégpedig az a tünet, hogy az agyban felszabaduló boldogsághormon mennyisége jelentősen megnő, ha a szeretett félre gondolunk, vagy esetleg látunk róla egy fényképet. A szerelemet, akárcsak a boldogságot mindenki másképp éli és határozza meg. Vannak ugyan hasonló jelzők, azonban, ahogy mondani szokás: minden szerelem más. Ahogy nincs két egyforma ember a Földön, úgy nincs két egyforma szerelem, kapcsolat sem.

A tudósok nincsenek egészen egy véleményen a szerelem tekintetében. Vannak olyan nézőpontok, melyek szerint csak biológiai és kémiai okai vannak a szerelem élmény megtapasztalásának. Vannak azonban olyan kutatói vélemények is, amely szerint a szerelem egy olyan dolog, amely nagyon fontos és értékelendő, hiszen egy kulcs a lelki fejlődésben a tovább lépéshez. A keleti felfogás szerint a szerelem egy gyönyörű dolog, amíg kapcsolódásban tart, s nem függővé tesz a kapcsolattól. A szerelemet mindenki másképp éli meg és egyaránt vannak jó és rossz élmények ezzel kapcsolatosan. Minden kapcsolatban változó az is, hogy az egyik vagy másik fél, úgymond “mennyire szerelmes”. Látogasson el a boldogsagmagazin.hu weblapra!

Vélemény, hozzászólás?