Miért olyan fontos a kollagén szervezetünkben?

A szervezet egyik legfontosabb építő eleme kétségkívül a kollagén, mely a szervezetben gyakorlatilag mindenütt megtalálható. A kollagén kulcsfontosságú strukturális protein, amely a testben biztosítja a kötést, regeneráló képességet és a rugalmasságot.

Kollagén pótlás idővel elengedhetetlenné válik, ugyanis az életkor előrehaladtával csökken mennyisége a szervezetben. A változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozással is be lehet vinni valamennyi kollagént a szervezetbe, azonban idővel táplálékkiegészítő formájában való pótlásra is szükség lehet. A kollagénokról általánosságban szokás beszélni, azonban többféle típusa van. A legnagyobb részt, körülbelül 80-90%-ot az I-es, II-es és III-as típusú kollagén teszi ki. Főleg az I-es típusú kollagén található meg a szervezetben, amely magas szakítószilárdsággal és óriási nyúlékonysággal rendelkezik. A kollagént különféle sejtek állítják elő a szövetekben. Például nagy mennyiségben megtalálható a bőrben, azonban idővel csökken a mennyisége. A kollagén háló leépülésével a bőrszerkezet strukturális szerkezete és rugalmassága csökken.

A bőr mellett az ízületekben is nagy mennyiségben megtalálható, viszont az öregedéssel a kollagén szint csökken és a porcok el kezdenek leépülni. Ez pedig idővel az ízületi funkció leépüléséhez vezet. Ennek eredménye az ízületek diszkomfortja, valamint az ízületi gyulladás és az ízületi fájdalom tartós kialakulása. A kollagén pótlás sokat segíthet, például a GyógyVarázs Kollagén Peptid, amely teljes mértékben természetes készítmény. Természetesen ez a táplálékkiegészítő teljes mértékben bevizsgált és engedélyezett termék. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el a gyogyvarazs.hu webáruházba és tájékozódjon!