Milyen előnyei és hátrányai vannak a geotermikus energiának?

Jelenleg a legelőnyösebb energiaforrás mindenképp a geotermikus energia. Nem csupán azért előnyös, mert megújuló típusú energia, hanem azért is, mert a legtöbb területen jelen van. Éppen ezért sok hagyományos hűtőforrást képes felülmúlni.

A geotermikus energia előnyeiről és hátrányairól ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! A geotermikus mezők alapvetően nem termelnek emissziót, továbbá a geotermikus energiát fosszilis tüzelőanyagok elégetése nélkül nyerik ki a földből. A hagyományos energiafelhasználáshoz képest a geotermikus energia használatával akár nyolcvan százalékos megtakarítás is elérhető. Ez egy igazán különleges áramforrás, mely más megújuló energiaforrásokkal összehasonlítva is igazán előnyös. Egész évben elérhető, nem függ sem a naptól, sem a széltől. Megvizsgálva a rendelkezésre állási tényezőt, mely azt mutatja meg, hogy mennyire állandók és megbízhatók az adott energiaforrások, a geotermikus energia egyértelműen az első helyen áll, a többi csoport felett. Ugyanakkor a számos előny mellett hátrányai is vannak ennek az energia típusnak.

Attól függetlenül, hogy a geotermikus energia a legkörnyezetbarátabb opció, a környezet szempontjából okoz némi aggodalmat. A geotermikus energia talajból való kinyerése üvegházhatású gázok felszabadulásához vezet, mint például ammónia, hidrogén-szulfid, metán és szén-dioxid. Viszont a felszabaduló gázok mennyisége jóval alacsonyabb, mint a fosszilis tüzelőanyagok esetében. Szintén hátrány a magas kezdeti költség. Az összetett rendszer fúrásának és telepítésének szükségessége meglehetősen drága. Ráadásul az energia kinyerésének helye idővel lehűl, aminek következtében a jövőben lehetetlenné válik a további geotermikus energia kitermelése.