Mire ügyeljünk a szigetelésre használt komponens esetén?

Az elmúlt években egyre nagyobb kihívást jelent világszinten is az energiaárak elszabadulása és a szakemberek álláspontja alapján nem is nagyon várható jelentősebb csökkenés. Szerencsére tudatos hozzáállással rengeteget spórolhatunk, ehhez pedig elsősorban otthonunk kialakítását kell jól megterveznünk.

Hatalmas segítséget jelent például minden olyan modern szigetelő komponens, amivel elejét vehetjük az ingatlanban lévő hőmennyiség szökésének. Hazánk időjárásában is gyökeres változás tapasztalható, elsősorban a tavaszi, illetve őszi időszak rövidülése figyelhető meg. Ennek hatására szinte folyamatos klimatizálás szükséges, telente fűteni, a meghosszabbodott nyáron pedig hűteni kell a beltér levegőjét. A jó hír, hogy erre a célra ma már minden gazdaságos eszköz széles körben elérhető, hiszen minden, a szigetelést biztosító, speciális komponens, valamint az alacsony fogyasztású gépek is könnyedén beszerezhetők. A hőszivattyú mellett a modern klímaberendezések is roppant költséghatékonyak, sőt, a passzívházak is terjedőben vannak.

Nagyon fontos azonban szem előtt tartani, miszerint önmagában a gépesítés nem elégséges a megfelelő eredmények eléréséhez. Legalább ilyen kulcsfontosságú ugyanis a lehető leghatékonyabb szigetelés megléte is, amely elsősorban pár alapvető komponens beépítését jelenti. Frissen épült ingatlanok vonatkozásában ezzel nem is szokott különösebb gond lenni, lévén a kivitelezők kiemelt hangsúlyt fektetnek erre a kérdésre. Egész más a helyzet azonban egy régebbi családi ház kapcsán, tudniillik a hetvenes-nyolcvanas években még nem volt ekkora jelentősége a vastagabb szigetelésnek. Felújításkor ezért feltétlen érdemes ezzel is foglalkozunk, a lényeg, hogy mindig kiváló minőségű komponens felhasználásával dolgozzunk, hiszen így lesz a végeredmény tartós és strapabíró.