Műfű környezetkímélő tulajdonságai

A műfű teraszra, kertbe, sportpályára, óvoda-, iskolaudvarra, játszótérre és még nagyon sok területre előszeretettel használt „szőnyeg”. A technológiai újdonságok a kerteket, sportpályákat és a fent említett területeket is érintik. Bár sokan vannak, akik dühösen tekintenek a műfűre, pedig ha kicsit jobban utána olvasnának a környezetbarát mivoltukat illetően, talán meg tudnának vele barátkozni.

A műfű sok tekintetben védi bolygónkat. Bár az vitathatatlan, hogy a szintetikus fű nem tud fotoszintetizálni, vagyis a széndioxidot nem alakítja át oxigénné, más tekintetben viszont kíméli a környezetet.

Ha azt vesszük figyelembe, hogy a valódi fű gondozása mennyi energiát igényel, máris ott vagyunk, hogy a műfű környezetbarát. A műfű gondozás, ápolás elfelejthető. Nem kell füvet nyírni, nem kell locsolni, gyomirtózni, tápoldatozni, gyepszellőztetni. Ha pedig abba gondolunk bele, hogy életünk során, a nyári szezonban hetente a fűnyíróval hogyan szennyezzük a levegőt, megdöbbennénk.

A műfű nem környezetszennyező, sőt, ha már nem szeretnénk használni, 100%-ban újrahasznosítható. Tedd a szelektív hulladékgyűjtőbe a műfű szőnyeget!

Nézzük meg a gyep műtrágyát is. Ha szép, esztétikus kertre vágyunk, valószínű, műtrágyázni is fogjuk a füvet, hogy az szép zöld legyen. A műtrágya sajnos olyan anyagokat tartalmaz, ami káros a talajra is és a bogarakra, élőlényekre. A műfű mellett szól tehát még egy érv: nem kell műtrágyázni, gyomirtózni.

Műfű
Műfű

A műfüves kert nem követel meg semmilyen vegyszert és káros anyagokat, melyek vagy a talajba, vagy a levegőbe kerülnek.

Hogyan lesz akkor a műfű gondozásmentesen is szép?

A mai modern, innovatív műfüvek memóriaszálasak. Nem kell műfű karbantartó gépet vásárolni egy udvar, vagy kert esetében, hanem egyszerűen lombseprűvel, vagy gereblyével felfrissíthetőek a szálak, ha szükség lenne rá. Ez viszont inkább csak akkor kell, ha a kerti bútor lelapítaná adott helyen a szálakat.

A műfű számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik még, környezetbarát ismérve mellett.

  • A műfű UV álló, nem forrósodik fel az erős napsütés hatására sem. Így pedig nem fakul ki sem, hanem szép zöld marad akár 8-10 évig is.
  • Tűzbiztonság szempontjából is megbízhatóak, mert lángállóak.
  • Biztonságos terepet nyújt a gyerekeknek az óvoda és iskolaudvaron is. A puha, makulátlan tiszta környezet mindenkinek előnyt jelentenek, ha gyermekekről van szó.
  • A műfű a pollenekre allergiásoknak felüdülést hoz, hiszen allergénmentes.
  • Káros, toxikus anyagokat nem tartalmaz, ezért biztonságos a kisállatok számára is.

Egy kis műfű ismeret elsajátítással már nem lesz olyan ördögtől való a szintetikus gyep használata sem.