Olajszivattyú, a nélkülözhetetlen alkatrész

Az olajszivattyú az az alkatrész, mely nélkül a motorblokk alkatrészek súrlódó felületeinek kenése nem lenne tökéletes, ez pedig komoly károkhoz vezetne a motorban. Az olajszivattyú tehát arról gondoskodik, hogy a motor kenéséhez szükséges olaj minden szükséges helyre eljusson.

Olajszivattyú az autó fontos része, nélküle gyakorlatilag elképzelhetetlen a közlekedés. Ha az autóban nem lenne olajszivattyú, akkor a motor nagyon hamar tönkremenne. Több fajtája is van, például rotorszivattyú, belső fogazású fogaskerék szivattyú és fogaskerekes olajszivattyú. A személygépkocsikban általában utóbbi található meg. Működésére elnevezése is utal, mivel fogaskerekek és kis lapátok a forgás irányába továbbítják az olajat. Az olajszivattyú a megbízható alkatrészek közé sorolható, azonban nagyon könnyen koszolódik, sőt koksz és olajiszap is könnyen lerakódhat benne. Ennek következményeként idővel az olajszivattyú szívócsonkján elhelyezett szűrő akár teljesen el is tömődhet. További probléma lehet, hogy a kenési rendszer más pontjai, általában az olaj áramlását szabályozó szűkítők szintén eltömődhetnek.

Motorfelújítás során nagyon fontos leellenőrizni, hogy az olajszivattyú nem tömődött el, ha pedig igen, akkor ki kell tisztítani, szükség esetén pedig cserélni kell. Abban az esetben, ha a rendszerben kevés az olaj, annak több oka is lehet. Ilyen például, ha a rendszerben kevés az olaj. Ha a rendszerben nincs elég olaj, az idővel komoly problémákhoz vezet. Motorfelújítás esetén nagyon fontos, hogy az olajszivattyút ellenőriztessük le és ha valami baj van vele, akkor annak a szerelő mindenképp a végére járjon és kicserélje a meghibásodott alkatrészeket. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba és tekintse meg a kínálatot!

Vélemény, hozzászólás?