Szén-monoxid mérgezés – Mit lehet tenni ellene?

A szén-monoxid mérgezések jelentős része megelőzhető lenne egy kis oda figyeléssel. Sajnos minden évben hallani tragédiákról, holott ezek elkerülhetők lennének. Érdemes elővigyázatosnak lenni és megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, hogy végig biztonságban legyen családjával együtt a fűtésszezon során!

A szén-monoxid mérgezésről és a megfelelő óvintézkedésekről bővebb információkat ezen a linken talál! A gázkészülékek helyes üzembe helyezésével, a folyamatos szellőztetéssel és szén-monoxid érzékelő használatával elkerülhetők lennének a tragédiák. Sajnos a többség nem fordít kellő figyelmet az éves karbantartásra. Holott a karbantartás életet menthet. A szén-monoxid (CO) egy igazán káros vegyület, mely az éltető oxigént kiszorítva sokszorosan ráakaszkodik a hemoglobinra és a bejut a vérkeringésbe, illetve a szövetekbe. A CO mérgezés többféle panasszal jár, például fejfájás, erős szédülés. Sokszor az okozza a lakó halálát, hogy nem ismeri fel, hogy a tünetek szén-monoxid mérgezés jelei, hanem azt gondolja csak egy kis rosszullét és ledől pihenni.

Ha gázüzemű fűtést használ, akkor fontos, hogy rendelkezzen szén-monoxid jelzővel. Manapság rengeteg különféle típusú szén-monoxid érzékelő létezik, azonban sokan a megvétel után gyakorlatilag megfeledkeznek róla, így van, hogy az elem cserére sem kerül sor. Holott emberek, sőt családok élete múlik azon, hogy ez a kis szerkezet rendeltetésszerűen működjön. A legjobb, ha szakembertől szerzi be a szén-monoxid érzékelőt, a minőséget illetően pedig nem szabad megalkudni, ugyanis ember életek múlhatnak rajta. A megfelelően beüzemelt, minőségi termék biztonságot fog nyújtani egész családja számára a teljes fűtés szezon ideje alatt!

Vélemény, hozzászólás?