Útlevél igénylés egyszerűen

Ahhoz, hogy az Európai Unión kívül tudjunk utazni, útlevélre van szükség. Sokan úgy vélik, hogy ennek igénylése bonyolult, nehézkes, azonban ez egyáltalán nincs így. A normál, húsz napos ügyintézéssel járó útlevél igénylést bármely kormányablakban el lehet intézni.

Útlevél igénylés normál ügyintézéssel húsz napos határidővel készül, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy ennél rövidebb idő alatt is elkészül, körülbelül nyolc-tíz nap alatt. Abban az esetben, ha mielőbb szeretné kézhez kapni az útlevelet, akkor arra is van lehetőség, még pedig soron kívüli eljárással, aminek keretein belül hét, három, de akár huszonnégy órán belül is elkészülhet az útlevél, azonban a gyors ügyintézés jóval borsosabb az ára, mint a normál útlevél ügyintézésnek. A gyorsított eljárásban készült okmányokat a Központi Okmányirodában lehet átvenni. Az útlevél igényléshez elengedhetetlen a személyi igazolvány és a lakcím kártya bemutatása. Ha második útlevél igénylésre kerül sor, akkor a korábbi útlevelet is be kell mutatni. Útlevelet bármely magyar állampolgár igényelhet, azonban természetesen ebben az esetben is vannak kivételek, például a letartóztatásban lévő személyek.

Az útlevélnek különféle költségei lehetnek, attól függően, hogy mennyi időre igényeljük. Az egy évig érvényes magánútlevél kétezerötszáz forint, az öt éves hétezerötszáz, míg a tíz éves tizennégyezer forint. Abban az esetben, ha a magánútlevél elveszik, ellopják vagy megsemmisül, akkor azt mielőbb be kell jelenteni az eltűnés tudomásra jutásától számított három munkanapon belül. Ez az ország bármely kormányablakában vagy okmányirodájában megtörténhet, illetve elektronikus úton is van rá lehetőség, valamint a konzuli tisztviselőnél. Ha az útlevelet ellopták, akkor azt a rendőrségen is be kell jelenteni.