Vízhűtő – Fontos alkatrész az autóban

A vízhűtőnek komoly szerepe van az autó működésében. Hosszú távon vízhűtő nélkül az autó nem tudna sehova se menni, ugyanis a motor hamar túlmelegedne! A vízhűtőben található hűtőfolyadék tehát a felesleges hő elvezetésről gondoskodik!

Vízhűtő az egyik legfontosabb alkatrész az autóban! A vízhűtő meggátolja, hogy a motor túlmelegedjen, egy szóval megakadályozza, hogy a motor egy bizonyos meghatározott hőmérséklet fölé hevüljön. A hűtőfolyadék elvezeti a felesleges hőt egy hőcserélőhöz, ahol továbbadja a levegőnek, amit ventilátor keringet. Ugyanakkor bármennyire is fontos alkatrész a vízhűtő bármikor kilyukadhat. Ezt igazán könnyű észrevenni, mivel a lyukas vízhűtőből folyik a víz és az autó alatt tócsa formájában gyűlik össze vagy a motorhőmérséklet kijelzője túl magas hőmérsékletet mutat. Szintén problémát okozhat, ha a vízhűtő beszennyeződik vagy eltömődik, mivel ebben az esetben az optimális cirkuláció nem tud létrejönni. Ez könnyen megelőzhető vízkő eltávolítási és tisztítási eljárások által! Ugyanakkor a hűtőventillátor akár elektromos hiba miatt is leállhat.

Biztonsági okokból kifolyólag a vízhűtőt nem lehet javítani, meghibásodás esetén csak a csere jöhet szóba. Ha a vízhűtőt kicseréli, akkor ajánlott átvizsgálni a teljes hűtőrendszert, hogy kiderüljön vannak-e benne meghibásodott, elhasznált elemek. Ezáltal nem kell több alkalommal megbontani a rendszert. Ha szeretné ellenőrizni a vízhűtő berendezést, akkor nagyon fontos, hogy akkor kezdjen neki a műveletnek, ha a folyadék már lehűlt, különben súlyos égési sérüléseket szerezhet. Ha szeretne bővebb információkhoz jutni vagy megtekinteni a vízhűtőket, akkor érdemes ellátogatni az alkatreszek.hu webáruházba és tájékozódni!

Vélemény, hozzászólás?