A tehénistálló hihetetlenül költséghatékony megoldás

Az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasághoz hasonlóan az állattartás is folyamatos átalakuláson megy keresztül. Soha nem látott mértékben fontos szempont a költséghatékonyság, ez egyrészt a piaci hatásoknak, másrészt az egyre dráguló alapanyagoknak és eszközöknek köszönhető.

Egy tehénistálló esetében például kardinális kérdés, hogy mekkora a bekerülési költség, a megtérülés, és hogy milyen egyéb kiadásokkal kell számolni. A hagyományos, téglából épített istálló nem csak rendkívül alapanyag igényes – hisz betonozással kell kezdeni -, de az elkészülési ideje hosszú, a szükséges munkaórák száma pedig nagyon megdobja a végösszeget. Azzal is érdemes ilyenkor kalkulálni, hogy ezek az épületek fixek, ez pedig nem csak a mobilitás tekintetében okozhat problémákat, de akkor is, ha gyors bővítésre, átalakításra, vagy épp funkcióváltásra lenne szükség. Ilyen épületeknél ezek a műveletek ugyanis csak nagy időráfordítással és nem mellesleg drágán valósíthatók meg, sőt, előfordul, hogy még így sem.

Sok esetben épp emiatt sokkal hatékonyabb megoldás egy tárolósátor rendszerben gondolkozni. Ezek a mobil eszközök rendkívül költséghatékonyak, mégpedig úgy, hogy tökéletesen kielégítenek minden igényt, ami egy tehénistálló esetében felmerülhet. Nem csupán a legyártásuk villámgyors – egy hagyományos épülettel összehasonlítva -, de az összeszerelési idő is meghökkentően rövid. A pozitívumok sora itt nem azonban nem ér véget, hisz a szétszerelés, illetve az áttelepítés is villámgyorsan kivitelezhető, e mobilitásnak köszönhetően pedig a felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. Nagyon fontos szempont továbbá a karbantartás is, hisz egy téglaépület esetében ez óriási költségeket emészthet fel – ráadásul rendszeres időközönként -. Egy sátor rendszer esetében azonban az időszakos költségek minimálisak, ami hosszú távon döntő érv lehet egy ilyen megoldás választása mellett.