Nyugdíj

Érdemes-e fiatalon nyugdíjba menni?

Az utóbbi évtizedekben egyre népszerűbbé vált az az életcél, hogy a szokványos öregségi nyugdíjkorhatár elérése helyett már jóval fiatalabb korban visszavonuljon valaki az aktív munkától. Ehhez természetesen megfeszített munkatempóra és jól megválasztott befektetésekre van szükség, már a húszas éveinktől kezdve.

A legtöbb esetben ilyenkor a kitűzött cél a negyvenes évek eleje-közepe, amikorra olyan megtakarítást kell összeszedni, ami nyugodt és biztos életet nyújt a hátralévő időszakra. Nyilván nem véletlenül terjed ez az életmód, hisz melyikünk ne játszott volna el a gondolattal, hogy mennyivel jobb lenne, ha még az aktív éveinkből 2-3 évtizedet azzal tölthetnénk, amivel igazán szeretnénk. Nos, a lehetőség adott, ám mielőtt belevágnánk, mindenképpen érdemes átgondolni, hogy a vitathatatlan előnyök mellett milyen hátrányokkal jár a korai nyugdíj. Ugyanis ha nem gondoljuk át alaposan, hogy pontosan milyen életre is vágyunk majd a jövőben, akkor könnyen lehet, hogy az egész terv egy csúfos kudarccal végződik. Azt pedig fontos látnunk, hogy a későbbiekben – hosszú évek kihagyása után – már sokkal nehezebb lesz visszatérnünk a munkaerőpiacra, függetlenül attól, hogy mivel is foglalkoztunk.

Az első és legfontosabb lépés, hogy tűzzünk ki egy célt, hogy mikor szeretnénk visszavonulni a munkától. Ha ez mondjuk 45 éves korunk, akkor innen kalkuláljunk – méghozzá a lehető legoptimistábban -. Ez azt jelenti, hogy még ugyanennyi időre elegendő tartalékkal kell majd rendelkeznünk, amikor elérkezik ez a pillanat, hisz miért is ne élhetnénk akár kilencven éves korunkig, nem igaz? Ennyi időre viszont meglehetősen sok pénzre lesz szükségünk és itt nagyon komolyan neki kell látni a kalkulálásnak, hisz ne csak az inflációval, elmaradt haszonnal, de a nem várt költségekkel – mint amilyen egy súlyosabb betegség, vagy egy családtag eltartása – is számolni kell. Így, ha ilyen terveket dédelgetünk, akkor hamar rádöbbenünk majd, hogy vagy nagyon nagy tőkét kell felhalmoznunk – gyorsan -, vagy olyanba kell fektetni a pénzt, ami utána passzív jövedelmet hoz. Az anyagiak mellett azonban azt is alaposan át kell gondolni, hogy valóban akarjuk-e a semmittevést évtizedeken keresztül. Hisz elsőre kecsegtető gondolat ez, ám valójában csak igen kevés ember leli örömét abban ilyen hosszú ideig, ha semmilyen aktív munkát nem végez. Bárhogy is döntünk, a lényeg, hogy nagyon alaposan gondoljuk át a lehetőségek mellett a buktatókat is, mert ez a terv hatalmas elszántságot és évtizedeken át kitartást kíván az embertől.