Ezért fontos figyelni, végül hová kerül a szerelemlakat

Párunk iránt érzett hódolatunk kifejezésének számtalan módja van és bizony érdemes időről időre kimutatnunk rajongásunkat. Erre tökéletesen alkalmas egy meghitt vacsora, vagy épp egy lassú séta a holdfényben, de a közös élmények is közelebb hozhatnak minket. Ugyancsak léteznek olyan eszközök, amikkel az összetartozásunknak adhatunk hangot.

Ilyen például a szerelemlakat is. A szóbeszéd szerint ennek a hagyománynak a gyökere egészen az ókori Kínáig nyúlik vissza, ám egy dolog biztos. Miszerint hazánkban a hetvenes évek végén jelent meg az első zár, mégpedig Pécsett, egy gimnázium közelében. Ekkoriban még csak a végzős diákok búcsúztak ilyen módon iskolájuktól, ám hamarosan az első szerelemlakat is felkerült a kerítésre. Innentől pedig nem volt megállás, egyre-másra érkeztek a párok, hogy kapcsolatuk erejét ilyen formában tudassák a nagyvilággal. Ennek a szokásnak a népszerűsége pedig azóta is töretlen, olyannyira, hogy országszerte ma már több városban is található kifejezetten a szerelemlakat elhelyezésére szolgáló terület.

Mielőtt úgy határoznánk, hogy mi is élünk ezzel a lehetőséggel, feltétlenül érdemes utánanéznünk, hol található hozzánk legközelebb ilyen lehetőség. Tudniillik bár elsőre talán jó ötletnek tűnhet a szerelemlakat véletlenszerűen kiválasztott kerítésre történő felrakása, a gyakorlatban ez több szempontból sem tanácsos. Egyfelől így jó eséllyel pont a lényegét veszíti el a dolog. Ugyanis egy magánterületen lerakott szerelemlakat aligha marad ott túlságosan sokáig, lévén szinte biztosan eltávolításra kerül, amit észreveszik. Ezzel együtt azt is érdemes szem előtt tartanunk, miszerint mi sem örülnénk, ha a kerítésünket ilyen tárgyak díszítenék, főleg, mert annak leszedése hosszadalmas és akár komolyabb károkat is okozhat. Válasszunk tehát egy kijelölt helyet erre a célra, így biztosan évek múltán is ott lesz az általunk kihelyezett jelkép.