Bizalom

Hogyan építhető vissza az elveszett bizalom?

Egy-egy kapcsolat legértékesebb része a bizalom. Legyen szó párkapcsolatról, barátságról, vagy akár munkakapcsolatról, igazán pótolhatatlanná és egyedivé mindegyik ettől válik. Az üzleti életben hatalmas üzletek és pénzek múlhatnak rajta, a barátainkhoz pedig bármilyen intim gonddal, vagy megoldhatatlan problémával fordulhatunk, hisz ha bízunk bennük, akkor jól tudjuk, hogy soha nem fordítanak nekünk hátat.

Egy házasságban pedig kétségkívül ez a legfontosabb, hisz bizalom nélkül csak szép lassan tönkretesszük a másikat és saját magunkat is. Épp ezért rendkívül fontos, hogy megtanuljunk bízni, ám ehhez szükség van pozitív tapasztalatokra, amelyekből megtanuljuk ennek az értékét, és sajnos ez egy nagyon törékeny érzés. Ha ugyanis egyszer elvész, akkor hihetetlen nehéz visszaszerezni. De mit tehetünk akkor, ha nem akarjuk elveszíteni a másikat és szeretnénk, ha visszaállna a bizalom? Nos, az első lépés mindenképpen az őszinteség, méghozzá maximális módon. Amennyiben a másik hajlandó rá, üljünk le és mondjuk el neki mindent. Azt is, amit mi tartunk lényegesnek és természetesen azokat a kérdéseket is válaszoljuk meg, amiket ilyenkor a csalódott fél feltesz. Ebben persze megvan a kockázat, hisz lehet, hogy még inkább magunkra haragítjuk a másik felet, ám a hazugság, vagy az elhallgatás ilyenkor elfogadhatatlan.

Ha ezen a – nagyon nem egyszerű – folyamaton túl vagyunk, akkor vonuljunk a háttérbe és hagyjuk, hogy a megbántott fél elmondja, hogy mit gondol, és próbáljunk meg utána annak megfelelően reagálni és megoldást találni. Sokat segít, ha ilyenkor őszintén és tevőlegesen teszünk a megbocsátásért. Ha kell, akkor többszörösen bizonyítsuk, hogy amit tettünk, azt jó okkal tettük és hajlandóak vagyunk nagy áldozatokat hozni azért, hogy a megromlott bizalom helyreálljon. Legyünk megértőek és kérjünk bocsánatot, ám ha hibáztunk, akkor ne keressünk légből kapott kifogásokat, és pláne ne próbáljunk meg mást hibáztatni a saját baklövéseink miatt. Vállaljuk a felelősséget, ezzel együtt pedig azt, hogy lehet, hogy őszintén megbántuk amit tettünk, és hajlandóak lennénk bármire, hogy helyrehozzuk a dolgokat, de lehet, hogy a másik ennek ellenére sem szeretne a továbbiakban velünk kapcsolatban maradni. Ha így van, akkor abból tanuljunk, hogy legközelebb ne játsszuk el senki bizalmát, hisz ez az egyik legértékesebb dolog a világon, amit a legnehezebb megszerezni, így hát ilyenformán is illik vele bánni.