Miért alakul ki az ingatlanokban dugulás?

Mindannyian jól ismerjük a dugulások okozta kellemetlenségeket. Nem csak használhatatlanná teszik a szanitereket, de akár fertőzésveszélyt is jelenthetnek. Megoldás azonban létezik, és a sürgősségi duguláselhárítás mellett érdemes a megelőzésre is hangsúlyt helyezni.

A makacs lefolyó dugulás sokak mindennapjait nehezíti meg, pedig odafigyeléssel a makacs dugulások nagy része megelőzhető lenne. Az általában érintett fürdőszobában, konyhában és toalettben egy sor rossz szokásunk van, amelyeket érdemes lenne átértékelni annak érdekében, hogy a lehető legritkábban legyen szükség duguláselhárításra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy indokolatlanul sok mosószert, mosogatószert és tusfürdőt szoktunk használni. Ezek habja lerakódik a csövekben, és ott a leengedett hajszálakkal, szőrszálakkal és zsiradékkal együtt komoly gócokat képes okozni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a toalettben nem ajánlott higiéniai termékeket vagy például használt macskaalmot lehúzni, hiszen ezek gyorsan eltömíthetik a rendszert.

S hogy mi a helyzet akkor, ha mindezen elővigyázatosságok ellenére is dugulással szembesülünk? Elsőként érdemes megpróbálkozni a pumpálással, s ha ez nem válik be, akkor jöhetnek a duguláselhárító vegyi anyagok. A természetes megoldások híveinek hasznos lehet az olyan házilagos praktikákat kipróbálni, mint az ecet, a szódabikarbóna vagy a bórax duguláselhárító anyagként történő alkalmazása. Ha időt spórolna, és mihamarabb szeretne a dolgok végére járni, akkor megéri szakemberhez fordulni, aki a megfelelő felszerelés és tapasztalat birtokában gyorsan és zökkenőmentesen jár a probléma végére. Megelőzés gyanánt pedig érdemes időnként forró vízzel, vagy a felsorolt anyagok valamelyikével átöblíteni a rendszert.

Vélemény, hozzászólás?