Mikor menjünk STD szűrésre?

Az STD mozaikszó, az angol Sexually Transmitted Diseases, vagyis a nemi úton terjedő betegségek rövidítése. Az STD szűrés kapcsán sokan úgy gondolják, hogy csupán a klasszikus nemibetegségeket szűrik, azonban ez nem igaz, jóval szélesebb azon kórokozók és vírusok palettája, amit képesek kiszűrni.

STD szűrés Budapest belvárosában tapasztalt szakemberekkel. A fertőzés mindenkire veszélyes, aki aktív nemi életet él. A fertőzés leginkább azokat veszélyezteti, akik a szexuális partnereiket gyakran váltogatják és az aktus során nem használnak gumióvszert az aktus során. A nemi betegségek leginkább a fiatalok körében terjednek. A fogamzásgátló tabletta hatékony a teherbe esés ellen, azonban a különféle nemi betegségekkel szemben hatástalan. A Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy nemibetegséget nem csak a behatolás által lehet elkapni, mivel akár orális úton is terjedhetnek ezek a betegségek.

Az STD ellen az egyik leghatásosabb módszer a gumióvszer. Használata bizonyos esetekben kifejezetten indokolt, például, ha a partnerrel friss a kapcsolat, vagy csak alkalmi együttlétről van szó. Ezenkívül nagyon fontos időközönként érdemes ellátogatni STD szűrésre, hogy időben meg tudja, ha baj van, hisz bizonyos esetekben életmentő lehet, másrészt a fertőzést így nem fogja tovább adni másnak. Ezenkívül, ha bármilyen nemiszervi-húgyúti panasszal küzd vagy új partnerével gumi óvszer nélkül közösült. Az új kapcsolat elején mindenképp érdemes elmenni STD szűrésre, különösen az első óvszer nélküli együttlét előtt, valamint gyermek vállalás előtt is a páros mindkét tagjának, biztos, ami biztos alapon. Fontos tisztában lenni vele, hogy gyakran a fertőzött személy tünetmentes, így tudta nélkül fertőzi meg környezetét. Bővebb információkért és elérhetőségért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!

Vélemény, hozzászólás?