Milyen típusú fóliasátor mellett határozzunk?

Amennyiben kellő rutin nélkül vágunk bele a háztáji növénytermesztésbe, akkor nagyon fontos, hogy lehetőségekhez mérten a leginkább megkönnyítsük a saját dolgunkat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy beszerzünk minden olyan kiegészítőt, amivel a nem várt problémákat elkerülhetjük.

Tipikusan ilyen a fóliasátor is. Régebben üvegházakat alkalmaztak a palánták felneveléséhez, ám a műanyag elterjedésével ez az alternatíva egyre inkább a háttérbe szorult. Ma már nem is érdemes ebben gondolkodnunk, hiszen roppant költséges, mindamellett meglehetősen sérülékeny is. Ezzel szemben egy fóliasátor esetében ezektől a problémáktól nem kell tartanunk, hiszen nem csak rendkívül tartósak, de megfelelő tervezés mellett ellenállnak a komolyabb külső behatásnak is. Ezért aztán nagyon fontos mérlegelni minden olyan szempontot, ami a fóliasátor vásárlása kapcsán felmerülhet. Tartsuk szem előtt azt is, hogy hosszú távon nem járunk jól, ha egy olcsóbb modell mellett tesszük le a voksunkat, az ugyanis szinte biztosan komolyabb javításokat igényel majd pár éven belül.

Különösen helytálló ez a vázszerkezet kapcsán. A műanyag ugyan jóval kisebb bekerülési költséggel rendelkezik, viszont csak pár négyzetméteres fóliasátor esetén nyújt optimális megoldást és itt is tanácsos sűrűn rakni az íveket. Tudniillik minél nagyobb a ponyva felülete, annál komolyabb kihívást jelent egy vihar, illetve az azzal járó széllökések. Ezért aztán úgy tervezzük meg a telepítés helyszínét, hogy az a lehetőségekhez képest a leginkább szélvédett legyen. Amennyiben hosszú távra tervezünk, úgy mindenképp az acél, vagy az alumínium váz mellett határozzunk. Ezek a legstrapabíróbbak és esetükben a nedves környezett miatt kialakuló rozsdásodástól sem kell tartanunk. Ezzel együtt a fóliasátor állapotát legalább évente kétszer feltétlenül le kell ellenőrizni.