Növeljük a lakás értékét

Lakás vagy ház eladás esetén az ember igyekszik minél magasabb áron értékesíteni az ingatlant. Gyakran helyre hozzák a kisebb hibákat, kifestenek egy-két helyiséget, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy az ingatlan értékét ezek a dolgok nem igazán befolyásolják.

A lakás értékének növeléséről itt tájékozódhat bővebben. Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni a tisztasági festésről, hiszen igazán hatékony tud lenni, viszont nagy csodát nem érdemes ettől várni. A különféle dekorációs elemek, a festés nem tesznek hozzá számottevően az ingatlan értékéhez, különösen, hogy elképzelhető, hogy a potenciális vevők teljesen más ízlésvilággal rendelkeznek. Ami igazán meg tudja dobni az ingatlan értékét, az az energetikai besoroláshoz köthető, ami az otthon zöld kártyája. Érdemes tudni róla, hogy az ingatlan adás-vétel enélkül meg sem valósul. Az energetikai besorolás a nyílászárókon, szigetelésen és a fűtésen. Ezek azok a dolgok, amik nagy mértékben képesek az ingatlan értékét növelni, így inkább erre érdemes áldozni, mintsem a festésre.

Nem csoda, hogy pont ezek a dolgok emelik a lakás értékét, mivel, ha ezek nincsenek rendben, akkor az rengeteg plusz kiadással jár majd a beköltöző lakók számára. A beköltöző lakó valószínűleg nem szeretne a jövőben ezekkel a dolgokkal foglalkozni. Egy olyan lakás, amiben problémák vannak az előbb felsorolt dolgokkal, kisebb eséllyel kerül eladásra, így már csak emiatt is érdemes erre hangsúlyt fektetni. Jó, ha tisztában van vele, hogy az érdeklődő bármikor elkérheti az energetikai tanúsítványt, azonban az eladónak csak a szerződés megkötése esetén köteles ezt megmutatni. Az energetikai tanúsítvány tehát igazán hasznos a vevők számára, számos információt megtudhatnak belőle.

Vélemény, hozzászólás?