Vitiligo – mit kell tudni róla

Világszerte egyre gyakoribb és ezáltal egyre ismertebbé válik a vitiligo, vagyis a primer bőrfestékhiány. Vitiligo esetén a melanint termelő sejtek elpusztulnak és a továbbiakban képtelenné válnak a melanin előállítására.

Vitiligo tünetei és felismerése fontos, hisz a páciens csak azt érzi, hogy valami nem stimmel vele, ami önbizalomhiányhoz és a többi embertől való elszigetelődéshez vezethet. Vitiligo esetén a testen folyamatosan növekvő, szabálytalan alakú, éles határvonalú fehér foltok jelennek meg a test bármely pontján, főleg a fénynek kitett területeken, vagyis az arcon, a kéz- és lábfejeken, a könyökön, valamint a térden. A nők és a férfiak esetében egyforma arányban fordul elő. Általában kis területen jelennek meg a foltok, majd egyre növekednek. A kiváltó okra egyelőre nincs magyarázat, ahogy tartós megoldás sem létezik a foltok eltüntetésére. Mindössze el lehet fedni a foltokat és némileg lassítani a folyamaton. Kezelésre nem minden esetben van szükség, a legtöbbször a fényvédő krémek használata elég, valamint a nap kerülése. Ha nagyon zavaróak a foltok, akkor színezett korrektorral el lehet fedni.

A vitiligo tünetei rohamokban terjednek és a legtöbbször pár év után megszűnik vagy a bőr teljes elszíneződése következik be. Orvosi értelemben nem jelent problémát a vitiligoval együtt élni, azonban lelki szempontból annál inkább. Fájdalommal nem jár együtt a vitiligo, azonban esztétikailag igencsak zavarja a pácienst és komoly önbizalom problémákat okozhat számára. Éppen ezért, ha vitiligo tüneteit tapasztalja magán, akkor keresse fel mielőbb bőrgyógyász kezelő orvosát, mivel a bőr fehéres elszíneződése komoly bőrbetegségekre is utalhat. Mivel a páciensek számára súlyos érzelmi megterhelést jelentenek a kifehéredett foltok, ezért sokszor pszichológus bevonása is szükséges.

Vélemény, hozzászólás?